. . . Rasim protiv svih - Zijan-ćerka

Zijan-ćerka

Oči pretjeruju.

15.09.2007.

Rasim protiv svih

Bilo je to u petak. Cetvrti put testiram dijete-misteriju, malca koji NE zna da cita, vec izmislja rijeci. Ako u tekstu pise democracy, on ce je mrtav-hladan  procitati ovako: demsdanieyt! I tako svaku drugu rijec. Medjutim, na pitanja o tekstu odgovara brilijantno, znaci fantasticno zna sta je procitao. Osim sto cita kao opsjednut. Zovem ga Sahbaz.

Kad nazva sekretarica, imamo problem. Rasim ubio Amona. Skrsio ga, malo je rec. Kojeg Amona, jel onog velikog, koliko Amona mi imamo, rece. Imamo jednog, ali ovaj je ko regal, ko bi se s njim potukao? Navodno, mali Rasim. Po Amona je dosla hitna, po Rasima dolazi majka. Uzbudjena je, trazi prevodioca.

Predjem u zgradu, tamo u jednom sobicku sjedi usamljen Rasim i pise izjavu. Rasime sto si ubio Amona. On ostavi olovku pa me sa strahom u okama i naglaskom djeteta rodjenog u Ostralia zapita:

- Sta ce sad samnom bit.

- Doci ce tvoja majka. Onda cemo svi kod direktora.

- Hos ti samnom bit. Ubice me majka. E nek me ubije namrtvo. A Amona sam ja ubio zato sto me zaje...oni, zato sto me zeza otkad sam ja doso iz Sidneja. Tuko me u wc-u , kad niko ne gleda. Jednom sam sjedio na stolici, a on je bacio i mene i stolicu. I vazda tako. Danas me je sve pratio citav dan i viko zamnom da sam picka i da se nesmijem pobit. Onda je on otiso kod svoje velike raje, a ja sam reko sebi e sas vidit kako se nesmijem pobit. Priso sam im i reko Amonu dodji malo vamo. Kad je doso, bio sam ga dok mi ne kaze prestani.

E nek ga je neko sredio, pomislim odusevljena. Amon je siledzija i krvnik za mladju djecu. Svi to znamo, ali otac mu je member of the board, ili tako nesto. Te se upnem iz petnih zila da zvucim ubjedljivo i ozbiljno i obecam kako cu ga braniti od majke i objasniti direktoru situaciju. I da u izjavi niposto ne napise kako je tukao Amona dok za milost nije molio.

Dodje majka. Docekah je na vratima, da joj prije nego sto vidi sina kazem koju. Ona udahnu duboko, skide suncane cvike, pogleda me kao da cemo se bost i pruzi ruku:

- Semka.  Dje je?

Taman da zinem i kazem jao gospodjo nemojte, a ona opet, uvjerljivije:

- Dje - je? Uleti u sobu:

- Sto si ga cvjeljo? Jesam li te zato ovdje poslala? Joj kad te se dofatim Rasime!

I tu se nas troje avazile zadamo u argument: Rasim da ga nije on prvi cvijeljo, majka joj kad ti babi kazem, ja  gospodjo nije Rasim nista kriv!  Rasim da ustane sa stolice, stolica pade, majka njemu urlajuci da ce ga zgromit sto nije insan, ko te je tome ucio nesreco joooj ako te sad  - sve dok direktor nije bojazljivo zakucao na vrata i provirio s mjesecevo-zabrinutim licem. Sta je, kazem ja crvena u licu i zadihana.

 

- Was..was THAT Bosnian language?

 Image Hosting by Picoodle.com


Mejtaš
(Central European Time)


Wagga-Wagga
(Australian Eastern Time)

LAST WORDS:

• Don't let it end like this. Tell them I said something.
Pancho Villa

• Crito, I owe a cock to Asclepius; will you remember to pay the debt?
Socrates

• Drink to me.
Pablo Picasso

• Ah, well, then I suppose I shall have to die beyond my means.
Oscar Wilde

• Now comes the mystery.
Henry Ward Beecher

• Go on, get out. Last words are for fools who haven't said enough.
Karl Marx's last words to his housekeeper


Quote of the dayPASOŠA:
432823